21. neděle v mezidobí A

7. 8. 2009 13:47
Rubrika: Homilie

JEŽÍŠ – MESIÁŠ

„Za koho lidé pokládají Syna člověka?“ Odpověděli: „Jedni za Jana Křtitele, druzí za Eliáše, jiní za Jeremiáše nebo za jednoho z proroků.“ Řekl jim: „A za koho mě pokládáte vy?“ Šimon Petr odpověděl: Ty jsi Mesiáš, Syn živého Boha.“

A za koho mě pokládáte vy? Tuto otázku si dnes může položit každý z nás. Každého z nás se Ježíš ptá. Za koho mě pokládáš? Kým pro tebe jsem?

Mohl bych teď procházet kostelem a ptát se za koho dnešní člověk pokládá Syna člověka. Asi bych dostal mnoho různých odpovědí. Můžeme slyšet, že Ježíš je jen zakladatelem nového náboženství, reformátor židovství, myslitel, tvůrce morálního systému.

Pro nás musí být Ježíš někým jiným.

„A za koho mě pokládáte vy? Ty jsi Mesiáš, Syn živého Boha.“

Petr pod vedením Ducha svatého prohlásil o Ježíši, že je Mesiáš. Jeho představa Mesiáše však byla jiná než měl Ježíš. Když Ježíš začíná mluvit o utrpení Petr se začíná bouřit – „Bůh uchovej, Pane! To se ti nikdy nestane.“ Ježíš na to odpovídá: „Jdi za mě Satane.“

Ježíš po tři roky své učedníky učil, kdo je. Měli s ním možnost být ve dne v noci a i přes to museli apoštolové své představy o něm očišťovat. Věděli, že je Mesiáš, ale až v utrpení kříže a slávě zmrtvýchvstání mohli vidět, kým Ježíš doopravdy je a tuto skutečnost pro ně nebylo jednoduché přijmout. Stejně tak pro nás nemusí být jednoduché přijmout Ježíšovu mesianitu, tak jak ji uskutečnil.

Nabízí se tedy další otázka. Jaká je moje představa Mesiáše, Syna Božího? Jakého Ježíše jsem ochoten následovat? Není ten Ježíš, kterého následuji jen moje představa? Neberu si s z křesťanství jen to co se mi hodí, jen to, co je mi pohodlné? Není pro mě křesťanství jen součástí kultury, dobrého zvyku?

„Ty jsi Petr – Skála – a na té skále zbuduji svou církev a pekelné micnosti ji nepřemohou. Tobě dám klíče od nebeského království...“

Pokud přijmeme Ježíše jako Mesiáše Syna Božího a to Mesiáše ne podle našich představ, ale podle Ježíše Krista není nám pak zatěžko přijmout, že v Petrovi je skála. Pevná skála o kterou se můžeme opřít. Není nám zatěžko přijmout, že Petrovi a jeho nástupcům dává moc rozvazovat a svazovat. Ve SZ jsou klíče dávány vždy někomu, je tu konkrétní osoba, která je přijímá. Ježíš též dává klíče konkrétní osobě Petrovi. Je tu jasně určené osoba, která si nemůže moc vzít, ale je jí dána. Stejně tak ve farnosti. Kněz má podíl na moci pocházející od apoštolů má klíče svazovat a rozvazovat jež nemůže nikomu propůjčit. Kněz nestojí na farnosti, ale farnost je součást církve stojící na Petrově skále.

Ježíš se ptá: „A za koho mě pokládáte vy?“

Kým je Ježíš Kristus v mém životě?

Pane prosím tě ať tě přijmu do svého života jako Pána a Mesiáše. Proměň mé srdce ať jsem schopen vnímat tvé vedení a být ti vděčný za všechno, co jsi pro mě učinil. Amen.

 

Zobrazeno 830×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz